βιβλιογράφος
Αρχική Σελίδα

ΠΑΡΕΛΘΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ − ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Εδώ μπορείτε να δείτε ανακοινώσεις των εκδηλώσεων του ΕΛΠΕ τα τελευταία δύο χρόνια. Παλαιότερες ανακοινώσεις εμφανίζονται στο Αρχείο.


Βεβαιώσεις για τα Εαρινά Σεμινάρια 2019 της ΕΛΠΕ
Οι βεβαιώσεις για τα Εαρινά Σεμινάρια 2019 της ΕΛΠΕ στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη είναι έτοιμες και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις παραλάβουν. Για την Αθήνα στο ΙΠΑ/ΜΙΕΤ· υπεύθυνος ο κ. Αθ. Ζάχος (τηλ. 210 322 13 37). Για την Θεσσαλονίκη: Γραφείο Αίθουσας Εκμαγείων / υπόγειο νέου κτηρίου Φιλοσοφικής Σχολής· υπεύθυνη η κ. Τώνια, Δε. – Πα., ώρες 09.00 – 14.00.
Γενική Συνέλευση της ΕΛΠΕ στις 22-3-19
Πατήστε εδώ, για να δείτε την Ημερησία Διάταξη

Πρόγραμμα εαρινών σεμιναρίων 2019 της ΕΛΠΕ
Τα εαρινά σεμινάρια που πραγματοποιεί η Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία (ΕΛΠΕ) κάθε χρόνο, εντάσσονται προς το παρόν στον θεματικό κύκλο «Τα περιεχόμενα των χειρογράφων». Φέτος (2019) θα αναφερθούμε στα χειρόγραφα με φιλολογικά/λογοτεχνικά κείμενα της αρχαίας, της βυζαντινής και της μεταβυζαντινής γραμματείας. Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τὸ αναλυτικό πρόγραμμα.

Περιλήψεις σεμιναρίων 2018:
Περίληψη του Τρίτου Σεμιναρίου 2018· Φωκίων Κοτζαγεώργης, Χειρόγραφες και άλλες ελληνικές και οθωμανικές πηγές για την ιστορία του Ελληνισμού κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας (15ος αι.-αρχές 19ου αι.)
 
Περίληψη του Δευτέρου Σεμιναρίου 2018· Πολύμνια Κατσώνη, Βυζαντινές αφηγηματικές πηγές. Προβλήματα ιστορικής ερμηνείας.
 
Περίληψη του Πρώτου Σεμιναρίου 2018· Μιχαήλ Καΐρης, Χαρτί και Καλαμάρι: Υλικά και όργανα της γραπτής επικοινωνίας από την αρχαιότητα μέχρι το τέλος του 20ου αι.
 
Δημόσια μαθήματα Ελληνικής Παλαιογραφίας (1ο εξάμηνο) από την ΕΛΠΕ (6/9/2018)
H Eλληνική Παλαιογραφική Eταιρεία και το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης οργανώνουν και φέτος σειρά δημοσίων μαθημάτων ειδίκευσης στην Ελληνική Παλαιογραφία, Κωδικολογία και Εκδοτική, αποκλειστικά για πτυχιούχους θεωρητικών επιστημών. Για αναλυτικές πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ.

Συνέντευξη του Προέδρου της ΕΛΠΕ με τη ευκαιρία του εορτασμού των 20 χρόνων της Εταιρείας
Πατήστε εδώ για να ακούσετε την συνέντευξη.
Εκπαιδευτική εκδρομή της ΕΛΠΕ στην Κοζάνη (17-11-18)
Η Εταιρεία, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, πραγματοποίησε, το Σάββατο 17-11-18, εκπαιδευτική εκδρομή στην Κοζάνη. Επισκεφθήκαμε την βιβλιοθήκη της Κοζάνης, στο νέο κτήριό της που εγκαινιάστηκε πριν από μερικές εβδομάδες, ξεναγηθήκαμε στη βιβλιοθήκη και επισκεφθήκαμε το τμήμα χειρογράφων, όπου εξετάσαμε αναλυτικά χειρόγραφα της πλούσιας συλλογής της βιβλιοθήκης.
Επισκεφθήκαμε επίσης τα ΓΑΚ – Κοζάνης, ξενηγηθήκαμε στο αρχείο και είδαμε αναλυτικά αρχειακούς κώδικες και έγγραφα.
Στο τέλος, πριν από την αναχώρηση, καταλήξαμε σε μια παραδοσιακή ταβέρνα της Κοζάνης.
Για να δείτε την αρχικὴ ανακοίνηση πατήστε εδώ.

Ετήσια Εαρινά Σεμινάρια 2018
Όπως κάθε χρόνο κατά την εαρινή περίοδο, η Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία (ΕΛΠΕ) διοργανώνει σεμινάρια στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Τα σεμινάρια αυτά περιλαμβάνουν τρεις συναντήσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν στην αίθουσα του Μουσείου των Εκμαγείων στο νέο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. στη Θεσσαλονίκη και αντίστοιχα στο Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ στην Αθήνα. Στα τέλη Μαρτίου θα γίνει η παρουσίαση, με διαφάνειες, μιας μοναδικής για την Ελλάδα συλλογής με υλικά γραφής των χειρογράφων από την εποχή των παπύρων ως πρόσφατα, τον Απρίλιο θα γίνει λόγος για τη βυζαντινή χρονογραφία - ιστορία και την χειρόγραφη παράδοσή τους, και τον Μάϊο αντίστοιχα για τη μεταβυζαντινή περίοδο. Πατήστε εδώ για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

γιορτάσαμε τα 20 χρόνια της εταιρείας μας (1997 - 2017)

25 Οκτ. 2017. Πέντε Εκθέσεις χειρογράφων μικρών συλλογών της Θεσσαλονίκης
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων της ΕΛΠΕ (20-10-17) οργανώθηκαν από την Εταιρεία και πέντε εκθέσεις χειρογράφων σε διάφορα μέρη της Θεσσαλονίκης. Ενημερωθήτε σχετικά ΕΔΩ και επισκεφθήτε τις εκθέσεις (Ωράρια των εκθέσεων).

Πρόσκληση για την Γ. Σ. της ΕΛΠΕ, 31-5-2017
Η ΕΛΠΕ στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου - Πρόσκληση
Η ΕΛΠΕ προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους της να επισκεφθούν το εκθετήριό της στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, από 11-5-17 έως και 14-5-17, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, περίπτερο 15 ισόγειο, stand 100, και να παρακολουθήσουν την παρουσίαση που θα γίνει από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ε. Κ. Λίτσα με θέμα: «Από τον Όμηρο ως τον Σολωμό. Παλαιογραφία και παράδοση κειμένων», με παράλληλη προβολή διαφανειών, το Σάββατο 13-05, ώρα 10.00-11.00 π. μ., στην αίθουσα «Ιωάννου» του περιπτέρου 15. . . . .

Σεμινάριο: «Τα περιεχόμενα των χειρογράφων» (20 Μαρτίου - 11 Μαΐου 2017)
H Eλληνική Παλαιογραφική Eταιρεία προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους της να λάβουν μέρος στα Eπιστημονικά Σεμινάρια που οργανώνει και φέτος, 2017. Τα τρία (3) σεμινάρια της φετινής χρονιάς αποτελούν την τρίτη ενότητα (των 3 μαθημάτων η καθεμιά) του θεματικού κύκλου «Τα περιεχόμενα των χειρογράφων». Φέτος θα αναφερθούμε στα λειτουργικά χειρόγραφα. . . .


επισκεφθείτε μας στο Facebook (Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία)
Tαχ. διεύθυνση: Ελληνική Παλαιογραφική Eταιρεία, Τ. Θ. 1527, 540 06 Θεσσαλονίκη.
Ιστοσελίδα: http:// elpe.web.auth.gr || E - mail: elpe-info@auth.gr
Tηλ. επικοινωνίας: E. Λίτσας, 23920-71889, Κ. Δολμάς, 2310 232694